Ei perlesnor kan brukes til å konkretisere tallinja, og den hjelper elevene å visualisere tallrekka (Tall og tanke, 2010).
Perlesnora jeg bruker, består av 20 perler og er 5-strukturert. Perlene har to ulike farger og er gruppert i fem og fem. Jeg bruker den for at elevene skal lære å se tallbildene lettere, f.eks at 6 er 2 mer enn 5, 9 er 1 mindre enn 10, osv. Jeg bruker perlesnora for å visualisere tallet vi jobber med.
Slik blir elevene kjent med tallenes plassering i forhold til hverandre, samtidig som tallenes mengde visualiseres.
Perlesnora kan også bestå av 100 perler og være 10-strukturert. Da danner elevene seg tallbilder av tallene mellom 0 og 100. 100-perlesnor består også av to ulike farger, men i motsetning til 20-perlesnora, er perlene gruppert i ti og ti.
I tillegg til å lære om tallenes plassering og tallbilder, kan perlesnora brukes til både addisjon, subtraksjon og etter hvert som introduksjon til multiplikasjon.
Eksempler på hvordan man kan bruke perlesnora:
- Telle forlengs og baklengs.
- Jobbe med 5- eller 10-struktur og øve inn tallbilder med elevene. Eks: 9 er 1 mindre enn 10, 15 er 5+5+5, 7 er 2 mer enn 5, osv.
- Be elevene finne ulike tall. Eks: Finn tallet 6? (fokuser på at 6 er 1 mer enn 5.
- Finn tallet? Lærer tenker på et tall, som elevene skal prøve å finne ved å stille spørsmål som: Er tallet større enn 10? Er tallet et partall? Er tallet mindre enn 18? Er tallet delelig med 3? For å «snevre» inn tallet mer og mer, kan det settes på klesklyper slik at elevene også får støtte visuelt. Ved å jobbe på denne måten, får elevene både øvelse i å kommunisere matematikk og i resonnering.
Tipsene og ideene er hentet fra boka Tall og tanke, skrevet av Heiberg Solem, Alseth og Nordberg.