Tekstoppgaver i matte

Neste uke skal vi starte med tekstoppgaver på 2.trinn. Dette er et tema jeg vet mange synes er vanskelig, ikke bare fordi alle ikke er kompetente lesere enda, men også fordi det krever gode strategier for å tolke en tekstoppgave. Jeg vil derfor gi elevene en strategi de kan bruke når de løser tekstoppgaver.

Strategi:

 1. Hva spørres det etter?
 2. Hva vet jeg?
 3. Lage en tegning.
 4. Stille opp regnestykket/ene.
 5. Finne svaret.
 6. Vurdere svaret.

Jeg vil først starte med å modelere slik at elevene blir kjent med måten å jobbe på, deretter får de selv teste ut i grupper og individuelt. Det er fint å sette elevene sammen i grupper, da får de brukt det matematiske språket samtidig som de veileder og lærer av hverandre.

tellesang

Kom gjerne med gode innspill =)

#matematikk #matte #tekstoppgaver

6 kommentarer om “Tekstoppgaver i matte

 1. Karina sier:

  Grupper/læringsvenn er supert til dette. Jeg pleier også å la dem understreke i teksten hvor de finner de ulike tingene, som f.eks. hva det spørres etter med en farge og viktig informasjon med en annen. Øvikg gjlr mester 🙂

  Likt av 1 person

 2. Å bruke læringspartner er flott. Bruker også mye Criss strategiark som strukturerer oppgavene på samme måte som hjelpeordene/ setningene som var skissert her tidligere . Dette har jeg brukt siden begynnelsen av 90- tallet så det er ikke en ny måte å gå fram på i arbeid med tekstoppgaver. Det fungerer.

  Likt av 1 person

 3. Maren sier:

  Hei! Jeg så dette du la ut ang besøksdager for neste års 1.klasse, og matematikk for foreldre på hjemmebane. Jeg skal ha en 1.kl til høsten. Takk for nyttig informasjon! Kunne det vært mulig å delt hele PowerPointen du bruke, fks hvilken mattefilm viste du dem?

  Liker

  • Hei. Deler gjerne PowerPointen, men den består nesten bare av bilder. Jeg liker ikke å ha tekst på lysbildene, og bruker bildene som utgangspunkt for det jeg formidler. Filmen jeg brukte var for å «bryte isen» og for å «varme opp» mattehjernen til de foresatte. linken finner du her https://youtu.be/IGQmdoK_ZfY. Legger ut link til PowerPointen under innlegget.
   Britt

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..