Areal

Vi har jobbet med areal på 2.trinn og elevene har jobbet på ulike måter.

Starten på temaet ble ikke helt som tenkt, men alt går ikke alltid som planlagt. Vi snakket om hva et areal er og hva et kvadrat er. Deretter klippet elevene ut hvert sitt kvadrat. Denne skulle de bruke til å måle arealet av pulten sin. Så langt, så vel =) Så satte alle seg i samling og vi skrev opp de ulike arealene elevene hadde kommet frem til. Deretter snakket vi rundt dette: Hvorfor er det målt ulikt areal av pultene som alle har lik størrelse? Hva om du hadde vært snekker og fått beskjed om å lage en pult som var 8 kvadrater stor, hvordan kunne du med sikkerhet vite hvor stor den pulten skulle være? Her var det noen få som trakk konklusjoner med at siden kvadratene var ulike, ble arealet de målte ulikt og de mente at vi måtte ha like kvadrater for at vi skulle kunne ha nytte av disse målingene. Men for de fleste ble dette såpass abstrakt at de ikke klarte å relatere aktiviteten de hadde gjennomført til nødvendigheten av like målestørrelser. Prøvde å forklare bedre ved å bruke 1 cm² og vise visuelt for å gi dem forståelse av hva areal er, og håper flere forstod da. Det var bare å brette om ermene og finne nye måter å forklare areal på.

Videre i temaet fikk elevene blant annet  utdelt et ruteark med kvadratiske ruter på 1 cm². Da skulle de lage figurer med areal 12 cm². Det var tydelig at de hadde forstått at hver rute var 1 cm² og at figuren måtte bestå av 12 ruter for at arealet skulle bli 12 cm². Det ble mange ulike figurer, alle med samme areal, og elevene viste stolt frem sine ferdige produkter på slutten av timen.

Innimellom disse aktivitetene har elevene jobbet digitalt med oppgaver på Salaby og i arbeidsboka si i matematikk. Tror de fleste sitter igjen med en forståelse av hva et areal er etter denne uka.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..