Undervisningtips – tema incest og overgrep

Det er opp til hver enkelt skole om de ønsker å undervise om incest, seksuelle overgrep og vold mot barn. Dette er temaer som kan være veldig vanskelig å snakke med elevene om, men det er viktig å snakke med barn om dette og å lære dem om hva som er lov og hva som ikke er lov. Under har jeg samlet noen filmer som kan være fine utgangspunkt for en samtale og ulike veiledninger, undervisninsopplegg og tips til hvordan du kan snakke med elevene om dette temaene:

 • Har du en vond hemmelighet: Dette er en informasjonsvideo om overgrep mot barn. Den passer både i barnehage og skole. Budskapet er at det finnes både gode og vonde hemmeligheter og den forklarer hva en vond hemmelighet kan være. Filmen sier at ingen skal behøve å bære de vonde hemmelighetene alene. Filmen er laget av psykologistudentene Silje Segadal Fluge og Trine Skeistrand Kjoberg.
 • Incestsenteret i Vestfold bruker dette undervisningsopplegg når de er rundt og underviser i skolene.
 • Stine Sofies Stiftelse har lagd en video som viser hvordan man kan snakke med barn om seksuelle overgrep. I tillegg har Stine-Sofies stiftelse utviklet noe de kaller ”Barnehagepakken” – denne er ment å være et verktøy for å gjøre barn kompetente til å si ifra om vonde og vanskelige opplevelser.
 • Jeg vil vite har fine nettsider med tips til hvordan man kan snakke med barn om overgrep.
 • Jeg vil vite har lagd en veiledning for hvordan man kan snakke med barn om vold og overgrep.
 • Redd Barna har gode veiledninger til hvordan man kan jobbe i forhold til seksuelle overgrep mot barn.

En kommentar om “Undervisningtips – tema incest og overgrep

 1. Anne Synnøve Steinset sier:

  Det er vel ikke opp til hver enkelt skole å ta opp dette i undervisningen når disse temaene har tydelige mål i kunnskapsløftet? I den reviderte læreplanen fra 2013 kom det nye kompetansmål som berører dette i både naturfag og samfunnskunnskap i kompetansemålene etter 4. trinn. Læreverket Mylder 1-4 er det eneste læreverket som tar opp dette temaet fordi de andre læreverkene ikke er revidert etter planen fra 2013. Det er veldig viktig at lærere ikke «velger» bort disse temaene fordi det er vanskelig å snakke om- eller fordi de har lærebøker som ikke er oppdaterte!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..