Kulekalender

Jeg bruker daglig kulekalenderen for å utvikle den matematiske forståelsen hos elevene. Kulekalenderen brukes blant annet når vi har om dagens tall. Dagens tall, som er dagens dato, er ofte utgangspunktet for det som skjer videre i samlingsøkta. Ved å bruke kulekalenderen ofte, opparbeider elevene et felles språk og de får felles ferdigheter.

Kulekalenderen bør introduseres den 1. en måned, og så legges det på en kule for hver dag. Når vi kommer til den 10., oppstår det et problem siden det ikke er plass til 10 kuler på samme stang. Her kan man få gode refleksjoner sammen med elevene til hvordan man skal løse dette. Dette er en god måte å introdusere forskjellen på enere og tiere på.

Etter hvert når elevene blir trygge på forskjellen på enere og tiere, kan man snu kalenderen. Hvor mange tiere/enere er det nå? Slik kan elevene bli mer bevisste på ener- og tierplass. Deretter kan man utvide ved å legge til/ta bort et bestemt antall enere og tiere. Dette hjelper elevene  til  å opparbeide seg ulike strategier de kan bruke ved addisjon og subtraksjon.

Kulekalendere kan både kjøpes eller man kan lage en selv. Den jeg har, er kjøpt på Vitensenteret. Om du vil lage selv, kan du f.eks bruke grillpinner av tre som du setter fast i modellkitt, en trekloss eller lignende og kjøpe treperler i en hobbybutikk. Når elevene blir eldre, kan du utvide kulekalenderen til fire pinner slik at du også får med hundrer- og tusenplass.

kulekalender

#matematikk #posisjonssystemet #kulekalender#telling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..