Problemløsning med makaroni

Iblant jobber vi med problemløsningsoppgaver på 2.trinn. I dag jobbet vi med titallssystemet og elevene skulle finne en hensiktsmessig måte å presentere en mengde på.

  • Elevene ble delt inn parvis og fikk hver sin kopp med makaroni (koppene inneholdt fra 80-130 stk). Deretter skulle alle makaroniene telles og presenteres på en slik måte at det var enkelt å se hvor mange det var for dem selv, meg og de andre gruppene.
  • Så skulle hver gruppe forklare de andre elevene hvordan de hadde gått frem for å løse oppgaven, hvordan de hadde tenkt og hvorfor de hadde lagt makaroniene slik de hadde gjort. Noen av gruppene valgte å telle med to og to, dette oppdaget de raskt at tok veldig lang tid, så de fant seg  en annen strategi. Andre grupper valgte å telle med fem og fem, mens andre igjen valgte å telle med 10 og 10.
  • Etter å ha hørt og sett strategiene de andre gruppene hadde brukt, fikk gruppene en ny kopp med makaroni de skulle telle opp. Nå var det flere av gruppene som valgte en annen strategi enn de brukte forrige gang for å telle raskere og for å ha bedre oversikt over antallet.
  • Til slutt oppsummerte vi og snakket om hvilken strategi den enkelte syntes var lettest å bruke for å telle med så store tall. De fleste syntes det gikk raskest å telle med 10 og 10, mens noen likte bedre å gruppere i fem og fem.

 

#matematikk #matte #problemløsning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..