Dette problemet ble testet ut på 2.trinn i dag.
Dere jobber på en fabrikk som lager sykler. Noen sykler har to hjul, mens andre har tre. Dere har fått en bestilling fra Toys’R Us, men har mistet bestillingen. Dere vet at dere har 12 hjul, men ikke hvor mange tohjuls- og trehjulssykler det skal være. Hvor mange sykler med to hjul og hvor mange med tre hjul kan dere lage?
Elevene ble delt inn parvis og kunne velge hjelpemidler de ville bruke, f.eks bruke tellebrikker/klosser, tegne løsningene eller lage regnestykker.
Da gruppa hadde funnet en løsning, veiledet jeg dem videre: Finnes det flere løsninger? Er det andre måter å løse problemet på?
Ved at elevene kunne velge konkretiseringsnivå, gjorde det oppgaven lett å differensiere og alle elevene fikk jobbet ut fra sitt nivå.
Til slutt oppsummerte vi felles ved å høre de ulike løsningene gruppene hadde funnet og om hvordan de hadde gått frem for å løse problemet. Så funderte vi sammen på om dette var alle løsningene og hvordan vi kunne være sikre på at de var det.
Når elevene arbeider med slike problem får de både brukt det de kan fra før for å løse oppgaven, de får snakket masse matematikk og de er med og vurderer løsningene. I tillegg er aktiviteten rask å komme i gang med og alle får jobbe ut fra sitt konkretiseringsnivå og sin proximale sone.