Ener- og tierplass

I dag var målet på  2.trinn å bli tryggere på ener- og tierplass.

Vi startet mattetimen med å repetere ener- og tierplass ved hjelp av kulekalenderen.

Deretter fikk elevene utdelt tre gule lapper og en terning hver. Nå skulle de kaste terningen og det første tallet skulle skrives på enerplassen og tallet fra kast nummer to skulle skrives på tierplassen. Elevene skulle kaste terningen seks ganger slik at de fikk skrevet tre tosifrede tall, ett på hver lapp. Så skulle elevene sortere sine tall i stigende rekkefølge. Deretter ble de satt sammen i grupper på to og to eller tre og tre. Nå skulle de sammen sortere tallene til hele gruppa i stigende rekkefølge. Her ble det mye god diskusjon og refleksjon over størrelsen på de ulike tallene og hvor de skulle plasseres.


Til slutt fikk alle elevene velge seg to tall de kunne ta med seg i samling. Nå skulle vi sammen sortere alle tallene elevene hadde med. Først skulle de som trodde de hadde de minste tallene komme frem. Elevene diskuterte i plenum hvilket av de tre tallene som var minst og hvorfor. Så hang eleven med det minste tallet opp sitt på tavla, så den med det nestminste osv. Deretter skulle alle som hadde et to-tall på tierplass komme frem og stille seg i stigende rekkefølge. Her ble det interresant å følge med på hvordan elevene organiserte seg, hvordan de samarbeidet og kom frem til riktig rekkefølge. Elevene fikk snakket masse matematikk og brukt det matematiske språket. Så tok vi for oss tallene med tre på tierplassen og slik fortsatte vi til alle tallene var hengt opp i riktig rekkefølge på tavla.

På denne måten fikk elevene et eierforhold til sine tall og det motiverte til aktivt å bidra i denne timens sortering av tall samtidig som de fikk reflektert over forskjellen på ener- og tierplass.


#matematikk #matte #tallsystemet #titallssystemet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..