Ener- og tierplass

I dag hadde vi en kjempemorsom matematikktime. Både elevene og jeg koste oss med aktivitetene.

Målet for timen var at elevene skulle bli tryggere på ener- og tierplassen.

Vi startet timen med å repetere ener- og tierplass ved hjelp av kulekalenderen og en kortstokk med tallene fra 1 til 9.

Deretter ble elevene satt i gruppe med en læringspartner. De fikk utdelt kort og fem gule lapper hver. Nå skulle de trekke to kort etter tur,  det første kortet skulle legges på enerplassen og det andre skulle legges på tierplassen. Da de hadde lagt kortene, skulle de lese tallet og deretter skrive det ned på en gul lapp. Elevene trakk kort og skrev ned tallene annenhver gang til de hadde skrevet et tall på hver lapp (eller til jeg avsluttet aktiviteten).Neste aktivitet var en sorteringsoppgave. Læringspartnerne skulle nå sammen sortere tallene sine i stigende rekkefølge. Her ble det mye god diskusjon og refleksjon over størrelsen på de ulike tallene.


Til slutt skulle hver enkelt elev velge seg en lapp/ett tall og ta med seg frem i samling. Nå skulle vi sammen sortere alle de 20 tallene elevene hadde med. Først skulle de som trodde de hadde de minste tallene rekke opp hånda. 3 stykker mente de hadde de minste og fikk komme frem. Elevene og jeg diskuterte i plenum hvilket av de tre tallene som var minst og hvorfor. Her fikk vi fundert og diskutert masse om forskjell på ener- og tierplass og om hvordan vi kunne vite hvilket tall som var minst om det var like mange på tierplassen, men ulikt antall på enerplassen. Elevene fikk snakket masse matematikk =) Eleven med det minste tallet fikk henge opp sitt tall/lapp og så var det å finne ut hvem som hadde det nest minste tallet. Siden ingen av de andre som var fremme hadde det nest minste, måtte elevene fundere over hvilket tall som antageligvis stod på tierplassen til det nest minste. Flere hadde forslag til at det måtte være to tiere, og hadde gode begrunnelser for dette. Da fikk alle som hadde et tall med to tiere komme frem og så måtte vi sammen komme frem til hvem av de som var minst. Slik jobbet elevene til alle hadde fått hengt opp sitt tall. Det ble en lang rekke med flotte tall som alle elevene hadde et eieforhold til.


En vellykket og morsom læringsøkt hvor jeg tror elevene har lært masse.

#matematikk #enerplass #tierplass #posisjonssystemet #læringspartner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..