Større enn/mindre enn

I innlæringen av begrepene større enn/mindre enn og ved introduksjonen av det matematiske symbolet for disse begrepene, har jeg tatt i bruk en krokodillemunn. Jeg forklarer for elevene at krokodillen er sulten og at den alltid vil spise der hvor det er mest, derfor gaper den mot dit.

Jeg har lagd en enkel krokodillemunn av papir. Først brettet jeg et grønt papir til et langt og smalt rektangel, deretter brettet jeg dette i to. Så klippet jeg ut tenner og øye og limte på.


I introduksjonen får elevene komme gruppevis frem og stille seg på den siden de selv vil av en stol som står foran tavla. Deretter hjelper de andre elevene til med å telle hvor mange som står på hver side, før vi skriver tallene opp på tavla (dette for å trekke paralleller mellom det konkrete synet av elevene og de matematiske tallsymbolene). Deretter kommer KROKODILLEN, og den vil spise den siden hvor det står flest barn, derfor gaper den kjempehøyt mot den siden.

Elevene syntes denne timen var kjempemorsom og samtlige viste hvilken vei krokodillemunnen skulle gape når vi jobbet med samme tema i matematikkboka.

En kommentar om “Større enn/mindre enn

 1. Lill kristiansen sier:

  Hvorfor blande krokodiller inn i begrepene «større enn» og «mindre» og «er lik»?
  Se på «er lik» som vi skriver =. Her er det like stor åpning på begge sidene av de 2 strekene. Dette betyr at de 2 tallene er like store
  Se på som begge er laget av 2 streker men som ikke har like stor åpning på de 2 sidene (tegn gjerne tegnene med en liten glippe også på den lille siden)

  Huskeregel: den største åpningen er mot det største tallet.

  For elever som leser arabisk fra høyre mot venstre så forklar at vi kan lese slike likheter og ulikheter også fra høyre til venstre. Da sier man er lik, mindre enn eller større enn ettersom hva som kommer først når man leser. Da leses ulikheten «2 < x" som "x større enn 2" når man leser fra høyre til venstre..
  Ved å tegne tallilje kan vi se at "x større enn 2" er det samme som "2 mindre enn x"

  For elever som ender opp med likningsløsninger som 2=x eller 2 <x, så kan vi også forklare at dette kan leses både fra venstre mot høyre og fra høyre mot venstre.
  Da leses det som "x er lik 2" og "x er større enn 2".

  Hele tiden huskeregel en at den største åpningen er mot det største tallet.

  Tips: Pek gjerne også med fingrene nær hverandre på den ene hånden og lenger fra hverandre på den andre hånden. De fleste skjønner da at det største gapet med fingrene symboliserer et tall som er større enn det lille gapet med fingrene

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..